Calella suspèn en reciclatge: el pitjor resultat dels últims 10 anys

2019-10-11T21:52:05+01:0011/10/2019|

  • La baixada de reciclatge per part dels calellencs coincideix amb l’eliminació de la recollida porta a porta al febrer del 2016 i el canvi en l’empresa de recollida i transport de residus al 2015. El reciclatge a Calella cau a nivells de 2010.

Els veïns de Calella denuncien sovint a les xarxes socials problemes amb la neteja de la ciutat. A través de #laveudeCalella, han fet arribar imatges sobre el mal estat d’alguns contenidors: bruts, espatllats, plens… No són només els ciutadans; diversos partits polítics s’han mostrat descontents amb el servei de l’empresa de recollida d’escombraries i neteja viària. Míriam Sellés, regidora d’ERC, va destacar al ple del passat 2 de setembre la “incomprensió del seu grup per les mancances de neteja i salubritat que hi ha al carrer”. Fins i tot el govern ha afirmat no estar satisfet. L’alcaldessa, Montserrat Candini, va confirmar que tenien molts maldecaps amb l’empresa, considerant que no coneixia les peculiaritats de la ciutat quan es va presentar al concurs públic.

Els veïns han enviat fotografies de l’estat dels contenidors a #laveudeCalella

L’1 de maig del 2015, la UTE (Unió Temporal d’Empreses) formada per les empreses Urbaser i Arca del Maresme va assumir el servei públic de recollida i transport de residus sòlids urbans, neteja viària i deixalleria municipal amb un pressupost estimat de 29,7 milions d’euros fins al 2027.

L’Ajuntament de Calella va obrir un concurs públic, que inicialment es va adjudicar a Fomento de Construcciones y Contratas però que Urbaser va recórrer l’adjudicació i finalment es va endur el contracte milionari per la recollida de brossa i neteja de la ciutat a la unió temporal de la empreses Urbaser i Arca del Maresme sota el nom UTE RSU Calella que rebrà fins al 2027 una quantitat de 2,4 milions d’euros anuals (amb les revisions de preus ara puja fins als 2.565.000 euros). El contracte inclou una plantilla inicial d’uns 50 treballadors i 22 vehicles.

Poc després, al febrer del 2016, l’Ajuntament va eliminar el porta a porta, el sistema de recollida d’escombraries que funcionava a alguns carrers de la ciutat, com el carrer Església, perquè creava mala imatge de l’entorn de Calella i perquè les bosses sovint patien actes incívics.

Les dades de recollida selectiva, que en general havien anat pujant des de 2010 i fins al 2014, es van ressentir amb la coincidència d’aquests dos fets, que han anat baixant fins a l’actualitat.

Dades de recollida selectiva a Calella segons l’Agència de Residus de Catalunya

L’any passat, cada habitant de Calella va generar 716,27 kg d’escombraries.

Cada calellenc genera 1,96 kg de residus de mitjana cada dia.

D’entre els residus que es reciclen per tipologia, la que més es recull és la matèria orgànica: 2.568,46 tones. La recollida selectiva de vidre, paper i cartró, envasos i matèria orgànica significa un 35,37%. Al 2018, un 53,44% (7.168,74 tones) són fracció resta (tot allò que es llença al contenidor gris).

Dades de recollida de residus a Calella de l’Agència de Residus de Catalunya

La selecció dels residus a la deixalleria inclou l’autocompostatge, la poda i jardineria, els residus voluminosos i la fusta, els residus d’aparells elèctrics i electrònics, la ferralla, els olis vegetals, el tèxtil, les runes i els residus especials.

Calella es troba per sobre de la mitjana de recollida selectiva bruta de Catalunya (41,76%) i del Maresme (45,30%), però no arriba a l’objectiu europeu marcat per l’any 2020 del 50%. Al gràfic podem veure l’evolució de les dades de recollida selectiva a diversos pobles i ciutats de la comarca amb un nombre d’habitants similar al de Calella i les poblacions veïnes. La nostra ciutat es troba en la posició 19 dels 30 municipis que integren la comarca del Maresme. Igual que Calella, Canet i Sant Pol han anat baixant la quantitat de residus reciclats. Argentona és el tercer poble que més recicla de Catalunya amb un 87,86%.

Dades de recollida selectiva de l’Agència de Residus de Catalunya

Ecovidrio ha fomentat el reciclatge del vidre amb una campanya enfocada als bars

15 establiments de Calella, entre bars, restaurants, hotels, càmpings i guinguetes, van participar a la campanya Moviment Banderes Verdes que organitza a l’estiu Ecovidrio. Una competició a nivell estatal on un bar de la nostra ciutat s’ha colat al TOP 10 entre els 15.000 bars participants d’arreu d’Espanya. Es tracta de la Sala Mozart, que amb 480 punts, ha quedat en la posició 9, a les portes d’aconseguir un viatge i una classe magistral amb el xef Quique Dacosta, que compta amb tres estrelles Michelin.

El vidre és un producte que també es recicla a Calella. Segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, l’any passat es van recollir 730,04 tones. En general, els productes que van als contenidors de colors (matèria orgànica, envasos, paper i cartró, vidre) i també els residus voluminosos, la fusta i les runes són les deixalles sobre les que els veïns de Calella tenen més consciència a l’hora de reciclar.

Comparteix el contingut!

Go to Top