Deures pendents a Calella del nou Govern de la Generalitat

2021-05-27T11:00:03+01:0027/05/2021|

El nou govern de la Generalitat que va prendre possessió ahir arriba amb deures pendents a la nostra ciutat.

L’ampliació de l’Hospital de Calella

Un dels projectes que s’espera amb candeletes a Calella és l’ampliació de l’Hospital. Aquest anunci es va produir en la cursa per les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, prèviament a la data de convocatòria però ja amb la inhabilitació de Quim Torra.

Fins a  Calella va desplaçar-se l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès (llavors com a Vicepresident i en funcions de President), i la consellera de Salut, Alba Vergés (ERC). Ambdós, juntament amb representants del Departament de Salut i del consistori calellenc, van donar a conèixer el projecte d’ampliació de l’Hospital amb una inversió prevista de 34 milions d’euros. La Conselleria de Salut ha canviat de mans i de partit, fins ara l’ostentava Esquerra, però ha passat a Junts per Catalunya i el seu responsable és Josep Maria Argimon (independent), qui era secretari de Salut Pública i director de l’Institut Català de la Salut.

Si se segueix el calendari previst, de cara a mitjans de 2023 es licitaria l’obra d’ampliació del centre sanitari i es portaria a terme. De moment, la Generalitat manté el pressupost prorrogat des de 2020. Per tant, de moment, no hi ha cap reserva econòmica destinada a la licitació del projecte.

En la macro infraestructura -en termes locals-, l’Ajuntament també ha de fer els deures amb la construcció d’un aparcament que, inicialment, estava previst que tingués unes 300 places. Les obres de l’aparcament havien d’iniciar-se, segons el calendari previst, aquest mes de juny.

No n’ha transcendit l’estat d’execució del projecte ni la previsió de finançament -la falta de transparència del consistori calellenc és majúscul-. De moment, només se sap que s’ha d’expropiar el terreny de l’Hostal Univers però des del mateix negoci no han rebut comunicació oficial. Per altra banda, ERC Calella ha demanat que la construcció de l’aparcament es faci sota el paraigües de Gestvia. El que sí ha transcendit és el cost total, que aproximadament puja a uns 4 milions d’euros.

La pacificació de la N-II

La finalització dels peatges en tres mesos portarà a una nova era en termes de mobilitat a la comarca del Maresme. Això també es notarà a Calella, ja que es preveu que l’alt trànsit que passa per la carretera N-II es desplaci -en la seva majoria- cap a l’autopista C-32. S’espera un aixecament de les barreres d’Arenys, de Santa Susanna i de Vilassar coincidint amb el primer de setembre.

L’anterior conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet (JxCat), ja va deixar preparada una licitació per mantenir l’autopista sense concessionari a partir del setembre. No tot són flors i violes, el conseller va anunciar que la intenció de la Generalitat de Catalunya és la posada en marxa d’una vinyeta. Però, per fer possible la recaptació d’impostos per ús de la via a través d’una vinyeta cal una autorització del Govern central. Per la seva banda, des de Madrid treballen en tornar a aixecar barreres a partir de 2023 com a compensació a les ajudes europees que estan arribant arran de la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus.

Amb tot, la Conselleria de Territori i Sostenibilitat es divideix i canvia de lideratge. En aquest sentit se’n cuida Jordi Puigneró (JxCat) que serà vicepresident de l’actual Govern i conseller de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana. L’altre part de la conselleria de Calvet (JxCat) ha quedat en mans de Teresa Jordà (ERC).

Nou ramal de l’autopista Calella Sud

Queda pendent també, en vistes al Pacte de Mobilitat del Maresme, la nova variant de l’autopista Calella Sud, que permetrà l’accés a aquesta via des de la part més de ponent del nostre municipi i amb això el desenvolupament d’un possible polígon industrial, el SUD-4 (a l’esquerra de la Riera Capaspre i per sota de l’autopista) i si s’acabés materialitzant una modificació urbanística. Aquesta sortida Calella Sud també ajudaria a la mobilitat cap a l’Hospital.

Comparteix el contingut!

Go to Top