Calella tindrà un nou alcalde en 10 dies

  • Amb la renúncia de Montserrat Candini, entra Lucía Sánchez

  • Marc Buch, actual alcalde accidental, farà una ronda de negociacions amb els partits

  • Algun dels regidors del ple serà el pròxim alcalde o alcaldessa
2022-05-11T20:01:35+01:0011/05/2022|

La renúncia de Montserrat Candini a la presidència de l’Ajuntament era una notícia previsible. Ella mateixa havia anunciat a través de les xarxes socials que estava amb tractament mèdic, per un càncer. Tot i que últimament se l’havia vist pel carrer, cal prioritzar la salut per damunt de la política. Candini, de 64 anys, es jubila -deixa l’alcaldia i l’acta de regidora- per cuidar-se a si mateixa de la malaltia que l’ha tingut apartada de la primera línia política des de novembre de l’any passat i dedicar temps a la família.

Candini ha estat una alcaldessa incombustible, ferma; alguns sectors critiquen l’excessiva prepotència, d’altres l’alaven per tenir les idees clares. Partits i ciutadans, també alcaldes de municipis veïns i treballadors municipals, han fet públic el seu suport durant el dia d’avui en que ha anunciat la renúncia. De les tres legislatures que ha estat presidint l’Ajuntament, aquesta última ha estat la més complicada i que ha provocat més desgast. Des del conflicte dels joves menors no tutelats al Marisol, la pandèmia, l’afer de l’hostal La Gaviota ocupat amb els problemes de veïnatge.

Li quedarà el títol de ser la primera dona alcaldessa de Calella i quedarà fotografiada a la sala de plens al costat de Josep Maria Juhé (2007-2011), Josep Basart (1999-2007), Joaquim Rey (1991-1999), Ramón Bagó (1979-1991) i tots els predecessors. Candini, juntament amb Bagó, són els alcaldes que més temps han presidit l’Ajuntament de Calella en democràcia.

Al seu lloc, ha agafat les regnes de l’Ajuntament de Calella Marc Buch, primer tinent d’alcalde i mà dreta de Candini en aquesta legislatura. Tot i que Josep Torres (PSC) n’era l’ase dels cops i portaveu del govern, també està deixant pas a la número 2 del partit, Cindy Rando. Buch i Rando s’impulsen mútuament.

Buch ha hagut de ser accidentalment l’alcalde mentre Candini ha estat de baixa. Ell ha hagut de convocar la consulta sobre la platja de gossos, dirimir amb la Fiscalia i els Mossos demanant informació, encarar el pressupost de 2022 i prendre decisions. Ha tingut l’ajuda dels Comuns per ajudar-se de les votacions difícils de guanyar.

Amb la renúncia de l’alcaldessa, Buch podrà passar de ser alcalde accidental a sortir escollit en un nou ple de constitució que s’ha de celebrar, com a màxim, d’aquí a 10 dies. El ple donarà compte de la renúncia de l’alcaldessa en una sessió extraordinària convocada per demà dijous. Avui s’ha acomiadat del seu govern (5 regidors de Junts per Calella i 2 del PSC).

La normativa estableix que de la renúncia de l’alcaldessa s’ha de comunicar formalment al ple per ser acceptada. A partir d’aquí, caldrà convocar un ple extraordinari dins dels deu dies posteriors, amb un únic punt a l’ordre del dia: la proclamació d’un nou alcalde. On també hi haurà, previsiblement, una nova regidora: Lucía Sánchez.

La marxa de Candini farà córrer la llista de Junts per Calella. Lucía Sánchez, que anava de número 7 a les llistes entrarà previsiblement com a regidora electe de l’Ajuntament per quedar-s’hi fins al final d’aquesta legislatura. Sánchez era, fins ara, càrrec de confiança de Candini en matèria d’habitatge.

El ple de presa de possessió del nou president de la corporació serà, previsiblement, el dissabte 21 de maig i, com a màxim. el 22 de maig. De nou, s’hauran d’escollir candidats per cadascuna de les candidatures presents al ple i després s’haurà de fer una votació. De no sortir escollit un dels regidors per majoria absoluta, s’hauria de fer una segona votació i serà escollit alcalde o alcaldessa el candidat que més vots hagi obtingut.

Es preveu que Buch faci una ronda de negociacions amb els partits per veure quins suports té. No es preveuen sorpreses. L’acord de mandat entre Junts per Calella i PSC segueix viu ja que va ser ratificat per les bases dels partits.

Comparteix el contingut!

Go to Top