Guerra d’esmenes des de Calella als Pressupostos de l’Estat

Els diputats de Junts per Catalunya i del PDeCAT defensaran esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat de cara al 2023 amb interessos per Calella per l’hipotètic aparcament de Can Saleta, la museïtzació del Roser i habitatges de lloguer assequible, el clavegueram d’Anselm Clavé amb Costa i Fornaguera i la Fundació Miquel Valls.

El Congrés dels Diputats debatrà les esmenes per Calella

  • La rivalitat entre Junts de Buch i Grima i el PDeCAT de Candini ha saltat al Congrés dels Diputats. Com si es tractés d’una competició, els dos partits presumeixen d’haver presentat esmenes als pressupostos de l’Estat per mirar de rascar alguna partida per fer actuacions a Calella.

2022-11-06T20:20:21+01:0006/11/2022|

És habitual que els partits presentin esmenes per aconseguir aportacions de l’Estat per determinats projectes. Però la forma com ho han fet les dues agrupacions locals ho assimila a una batalla per veure qui aconsegueix que el Congrés dels Diputats les inclogui al projecte de pressupostos de cara al 2023. Altra cosa és que després s’acabin aprovant i que, tot i ser incloses, el govern espanyol les porti a terme i no es quedin en l’oblit.

A nivell local, la divisió entre les dues formacions s’ha escenificat clarament tot i tenir un origen comú. Ambdues formacions mantenen diputats afins al Congrés, on es debatrà el repartiment econòmic de l’Estat de cara a 2023.

Junts demana a Madrid 7,2 milions d’euros per Calella

Malgrat que Junts per Catalunya (representat a Madrid per Míriam Nogueras, Mariona Illamola, Pilar Calvo i Josep Pagès) presenta una esmena a la totalitat del pressupost de l’Estat de cara al 2023, també n’ha presentat de particulars demanant més de 7 milions d’euros, pràcticament una carta als Reis per Calella. Josep Grima (Junts per Catalunya – Calella) és assessor de Junts per Catalunya al Parlament i té mà per aconseguir que els diputats de la formació a Madrid puguin incidir en demanar per Calella.

Míriam Nogueras ha presentat 281 esmenes, entre elles quatre per Calella

Junts vol que el futur -i ja hipotètic- pàrquing de Can Saleta vagi a càrrec dels pressupostos de l’Estat, pel que sol·liciten 4,2 milions d’euros. La construcció de l’aparcament era la condició prèvia a l’ampliació de l’Hospital; segons el calendari presentat fa dos anys per Salut, un cop estigués enllestit el pàrquing començarien les obres per augmentar la capacitat de l’Hospital. Res d’això s’ha fet i es comença a entreveure que tot plegat és una cortina de fum a no ser que ploguin diners d’una administració superior. L’Ajuntament de Calella va pressupostar poc més de 500 mil euros per l’expropiació de l’Hostal Univers i aquí s’ha quedat. 

La reforma de l’Hospital comença a semblar més una utopia que una realitat. L’Ajuntament es va comprometre amb Salut a abordar la construcció de l’aparcament de Can Saleta en 18 mesos però, malgrat se’n parla al si de Gestvia, no hi ha diners per fer-lo, de moment.

Una altra promesa del govern municipal que Junts vol que surti de les arques públiques estatals és la museïtzació del jaciment del Roser, sota el supermercat -demanen 1,3 milions d’euros per aquesta actuació-, així com 1,5 milions més per la construcció d’habitatge de lloguer assequible al damunt del supermercat. De fet, l’elevat preu i les estrictes condicions per poder llogar un pis dificulten a molta gent l’accés a un habitatge digne.

El projecte de Pressupostos de l’Estat preveu destinar 327 milions d’euros a Catalunya a polítiques d’habitatge i 103 milions a fomentar el lloguer assequible.

Tot plegat fa preveure que venen 4 anys de forces equilibris econòmics a Calella o amb projectes inacabats ja que, de moment, Calella tampoc ha rascat res dels fons europeus Next Generation, com si ho han fet municipis propers com Santa Susanna o Pineda de Mar.

El PDeCAT demana a Madrid 400 mil euros per Calella

Les demandes del PDeCAT, en canvi, són més modestes: sol·liciten 350 mil euros per arranjar el clavegueram del carrer Anselm Clavé i el pluvial de la part baixa del carrer Costa i Fornaguera per evitar d’una vegada per totes que s’inundi la plaça del davant de l’escola Freta fent flotar els contenidors i impedient el trànsit normal de vehicles. El PDeCAT està representat a Madrid també per 4 diputats: Ferran Bel, Concepció Cañadells, Sergi Miquel  i Genís Boadella.

Ferran Bel ha presentat 231 esmenes, entre elles dues per Calella

Tenint en compte que la representació supramunicipal del PDeCAT se centra al Congrés dels Diputats de l’Estat i a la Diputació de Barcelona, i aquesta última ja té adjudicat el seu pla d’inversions amb la Riera Capaspre i Can Saula, de moment no quedarien més alternatives per fer front a la construcció de l’aparcament de Can Saleta i la museïtzació del Roser -que té protecció local com a bé cultural però no autonòmica- que generar deute municipal. Unes finances, les locals, que prou justes estan amb una ciutat tensionada per la crisi econòmica i un Ajuntament que, malgrat generar estalvi anual, ha de fer front a l’increment de sous de personal fruït de la Valoració de Llocs de Treball (VLT) i de la inflació.

La Fundació Miquel Valls uneix Junts i PDeCAT a Calella

Resulta curiós que els dos partits demanen una partida idèntica: 50 mil euros per la Fundació Miquel Valls, amb seu a Calella i dedicada a donar suport a les persones que pateixen Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA).

Els Pressupostos de l’Estat de l’any 2021 van incloure una partida de 100 mil euros per contribuir al finançament de les obres de reforma de La Muntanyeta. La quantitat atorgada no era la mateixa que van demanar; el PDeCAT va sol·licitar mig milió d’euros, la Muntayeta ha costat més de dos milions d’euros. Pel que se sap fins al moment, no s’ha acabat materialitzant.

A priori el PDeCAT surt amb avantatge a la cursa per aconseguir rascar alguna partida dels pressupostos de l’Estat ja que no ha plantejat una esmenta a la totalitat i la quantia que demana són engrunes comparat amb els 485 mil milions d’euros totals de la previsió de despeses estatals totals. De fet, els ajuntaments rebran un 3% més de la quantitat habitual per part de l’Estat. Amb tot els projectes que presenta el PDeCAT, malgrat ser de poca quantia, són molt localistes i de competència exclusivament municipal. 

La fase de presentació d’esmenes als pressupostos acabarà en breu i tornaran a passar pel Congrés dels Diputats a finals de novembre. Ara per ara, el projecte de pressupost de cara al 2023 preveu una inversió total de 2.556 milions d’euros a Catalunya (1.994 milions per la província de Barcelona). A Rodalies se li destinarien, previsiblement mil milions.

Comparteix el contingut!

Go to Top