Unió d’entitats contra la creació del nou enllaç de la C-32 al Torrent del Raig

  • 10 entitats calellenques s’han unit formant la Coordinadora Salvem el Torrent del Raig, l’espai natural pel qual creuaria la nova sortida

  • El rebuig de la societat civil contrasta amb la indecisió de l’Ajuntament, mentre ja hi ha qui demana una consulta popular

2024-03-10T15:58:34+01:0010/03/2024|

Un projecte que la Generalitat té previst fer a Calella, amb més calma que pressa, i que ha tornat a sortir a la llum ha provocat un rebuig inusual que ha fet unir entitats de diferents àmbits de la ciutat. L’enemic és la creació d’un nou enllaç que connecti l’autopista amb el municipi, l’anomenat Calella Sud, el que ha posat en peu de guerra una desena d’associacions i moviments de la ciutat per l’afectació que tindrà a l’espai natural del Torrent del Raig.

L’únic traçat que es coneix fins ara té ja té tres anys i, en aquell moment, només es plantejava una direcció: que els vehicles que circulaven en direcció Girona poguessin agafar aquesta nova sortida cap a Calella i entrar a l’autopista en direcció Barcelona. En aquell moment, no hi va haver cap reacció, les entitats han començat a mobilitzar-se ara. Però a falta d’un nou traçat que faci públic la Generalitat, el projecte ha variat fins a tenir més afectació al medi natural perquè ara abastaria les dues direccions, segons ha explicat l’alcalde, Marc Buch, de les converses mantingudes amb el Departament de Territori. També hi hauria una modificació en el punt d’enllaç, arribant pràcticament fins el supermercat Mercadona.

El traçat de l’enllaç que es coneix data de 2021

La nova infraestructura viària farà canviar, irremeiablement, la zona de camps agrícoles, travessant-los a diari per centenars de vehicles. Contra aquesta nova construcció ha sorgit Costora, acrònim de la Coordinadora Salvem el Torrent del Raig, la qual refusa la nova sortida en considerar-la “innecessària” degut a que ja n’hi ha una al Rierany dels Frares i perquè “suposaria un greu impacte mediambiental i paisatgístic de caràcter irreversible”, tant en el moment de les obres com un cop acabat.

Sota Costora, s’hi agrupen l’Agrupament Escolta Montnegre, els Amics Escoltes del Montnegre, els Amics del Parc Dalmau, els Amics del Patrimoni Històric de Calella, l’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris de Calella, Calella Marxa, la Plataforma per la Dignificació de la Vil·la romana, la Societat de caçadors de Calella, l’Associació Cultural Codina i Calellencs amb el Far.

Costora s’ha donat a conèixer en un acte obert en el que han posat en valor el Torrent del Raig, zona de camps que afirmen suposa el 0,3% de l’activitat econòmica de la ciutat i un terreny per on actualment els ciutadans van a caminar i passejar els gossos. Antigament, a més, hi havia vinyes i s’hi feien àmfores, els recipients de ceràmica on emmagatzemaven el vi i altres productes. Un passat històric que connecta amb la vil·la romana del Roser, que també era vitivinícola.

De terra no se’n fabrica, hi ha la que hi ha”, advertia Jordi Sans, de l’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris de Calella, demanant que “siguem curosos a l’hora d’omplir la zona de formigó i de cotxes” i apostant per crear “un parc agrari i forestal del raig”. El terreny, a més, havia abastit d’aigua Calella per la gran quantitat de mines que tenia. Actualment només hi queden barraques, d’interès històric, que probablement s’enderrocarien si tirés endavant la construcció de l’enllaç.

Rebuig de les entitats, indecisió de l’Ajuntament

El posicionament de Costora i les deu entitats que la formen és molt clar i contrasta amb la indecisió de l’Ajuntament, que “no és ni un si ni un no”, va explicar l’alcalde. “Som conscients que és una decisió transcendental que marcarà el futur de Calella”, va afirmar, afegint que han demanat a la Generalitat estudis d’impacte ambiental i si tiraran endavant l’enllaç de Pineda Nord, que actualment és d’un únic sentit. Tot i així, Buch va admetre “no tenir clar” que l’enllaç sigui “totalment necessari”.

A la pràctica, sobre aquesta nova connexió es porta parlant anys com una forma de contribuir a la pacificació de la N-II i com una entrada més directa a l’Hospital per les ambulàncies, especialment en el cas que s’acabi portant a terme l’ampliació -de la qual els avenços són a pas de formiga-. Però tot i que l’enllaç és sobre la taula, només hi ha idees i un traçat antic. La inversió catalana es concentra de moment en els del Baix Maresme. I el de Calella resulta el més complex de fer, juntament amb el de Pineda.

La decisió… el poble?

Davant d’aquesta “decisió transcendental” admesa per l’alcalde, la Societat de Caçadors de Calella proposa que el poder el tingui el poble a través d’una consulta popular. A Calella hi ha l’antecedent de la consulta sobre la platja de gossos, pel que hi ha una experiència prèvia. Partits com ERC, tot i estar al govern de la Generalitat, a nivell local veurien amb bons ulls que fossin els veïns i veïnes qui votessin. Faltarà saber si la resta de partits, en especial del govern municipal, vol traspassar aquest poder a la ciutadania.

Sensibilització veïnal

Per tal de començar a moure l’opinió pública i donar a conèixer una zona que per molts calellencs resulta inexplorada, Costora planteja fer una marxa a la primavera amb guies locals per descobrir els encants paisatgístics i històrics del Torrent del Raig, així com una conferència sobre el valor de l’agricultura.

Comparteix el contingut!

Go to Top