Els nous contenidors no s’adapten als camions de la recollida d’escombraries

  • Els recipients de rebuig i orgànica no es poden carregar com es feia fins ara als camions

  • Tampoc es poden compactar les escombraries i es recullen menys tones per viatge

  • El concurs dels contenidors semisoterrats no estava ben dissenyat i els recipients d’orgànica i resta -aquest últim en menor mesura- no es poden carregar amb l’únic camió gran que recollia aquestes fraccions de la flota de la recollida selectiva de Calella. Ara es buiden els contenidors semissoterrats amb els camions antics, sense comptactar i amb càrrega superior.

2023-03-14T21:52:49+01:0012/03/2023|

Sembla que la recollida d’escombraries a Calella està maleïda i encadena un problema rere un altre. Després d’adquirir -per fi- nous contenidors per substituir els que estaven en mal estat, ara n’hi ha alguns que no s’adapten als camions que Urbaser utilitza per buidar-los. Són els contenidors de rebuig i d’orgànica semisoterrats, instal·lats ja en alguns punts de la ciutat com l’estació, la plaça de l’Ajuntament o la Plaça Vicenç Ferrer, entre d’altres.

La ciutadania reclamava contenidors nous i, a l’octubre de l’any passat, l’Ajuntament els va licitar. No ha estat fins ara que s’han començat a col·locar, a pocs mesos de les eleccions -pel que s’ha vist com una mesura electoralista-, però tot i que hi ha hagut un marge de temps prudencial entre l’adquisició i la instal·lació, no s’ha controlat que tot estigués a punt. I un cop han estat els contenidors al seu lloc, han vingut els problemes: els recipients del rebuig i de l’orgànica estan plens, una imatge que han captat alguns veïns quan han anat a llençar les escombraries. No passa el mateix amb els de vidre, cartró i plàstic.

El problema està en la forma com es buiden els contenidors en qüestió al camió. Fins ara, orgànica i rebuig semisoterrats tenien, sota terra, contenidors de superfície que el camió havia d’abocar utilitzant els ancoratges que té als laterals. Però els nous contenidors de rebuig i orgànica son recipients que es buiden suspesos a l’aire. El camió, per tant, requereix d’una grua, ja que no s’aboquen, sinó que s’eleven; es carreguen per la part superior. Això afecta a tota la orgànica i en menor mesura al rebuig.

Aquesta diferència, que aparentment no és menor, complica la recollida selectiva a Urbaser, l’empresa encarregada de realitzar-la, ja que els camions amb grua que disposa actualment l’empresa s’utilitzen per recollir les fraccions de cartró, vidre i plàstic. Però no serveixen pel rebuig i l’orgànica per dos motius: el primer és que aquest tipus de residus es compacten als camions perquè ocupin menys espai i, per tant, puguin absorbir més deixalles, per altra banda regalimen fluids.

Ara no es poden compactar i en un viatge es recullen menys contenidors, pel que cal anar més vegades a la planta de Mataró, el que suposarà un augment del preu que l’Ajuntament haurà d’assumir. L’empresa, evidentment, no decideix el canvi de contenidors.

Fins ara, a cada viatge a la planta del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, situada a Mataró, portava una mitjana de 4 tones d’orgànica quan es recollia aquesta fracció i 5,5 tones de rebuig en el cas d’aquesta altra. El camió gran que s’utilitzava recollia fins a 8 tones de rebuig en un sol recorregut. Pràcticament la totalitat de les entrades que s’han fet a Mataró durant el 2022 d’orgànica han estat amb camions que tenen compactadora. En el cas del rebuig és més del 75% dels viatges.

El segon motiu és que especialment l’orgànica deixa anar fluids, però els camions que utilitza Calella per la recollida de les fraccions separades de cartró, vidre i plàstic -ara utilitzats també per orgànica i rebuig- tenen fissures per on vessen líquids, el que embruta encara més la ciutat. Alguns ciutadans ja s’han adonat d’aquesta problemàtica. A més, un cop el camió ha tornat del viatge a la planta de tractament de residus, cal netejar-lo dels fluids que s’han quedat incrustats.

Aquests problemes venen del disseny dels contenidors semisoterrats, no dels nous contenidors de superfície que també s’han instal·lat a diferents indrets de la ciutat com la Plaça Lluis Gallart, al lateral de la N-II, al Rierany dels Frares i a l’aparcament del Roser, entre d’altres. En aquests casos, es continua recollint com es feia fins ara.

Per altra banda, el tècnic de medi ambient que va contractar a dit l’Ajuntament de Calella a principis de l’últim trimestre de l’any passat després de dos concursos fallits provenia del grup d’empreses que gestiona la recollida selectiva de Calella. Aquest tècnic, d’acord amb les condicions de la contractació de nous contenidors semisoterrats, hauria d’haver-se cuidat de conèixer aquestes particularitats. Per damunt hi ha el regidor de l’àrea de Medi Ambient, Albert Torrent, i l’alcalde.

L’Ajuntament, hores d’ara, no ha donat resposta sobre aquesta qüestió, però sí que ha admès la problemàtica a la resta de grups municipals en una junta de portaveus. La falta de previsió del consistori comportarà un augment dels viatges que fan els camions i, per tant, del preu que haurà d’abonar a l’empresa de recollida d’escombraries ja que li suposa un increment no inherent a la seva organització. 

La falta de camions nous de la recollida d’escombraries de Calella

D’acord amb les condicions tècniques del contracte que regeix la recollida selectiva de Calella, la flota de camions s’hauria d’haver renovat. Segons les dades de les matrícules dels camions que entren al Consorci de Residus del Maresme -la planta de tractament de residus de Mataró-, només s’utilitza un camió gran nou adquirit dins el període de contracte de l’empresa adjudicatària. I casualment, aquest camió s’utilitza per a la recollida de rebuig i orgànica -amb compactadora però sense càrrega superior-. La resta són camions que tenen més de 17 anys.

La solució haurà de passar per comprar almenys un altre nou gran camió que sigui compatible amb els nous contenidors -i que, aquest cop si, pugui circular pels carrers de la ciutat i no es traslladi a Mallorca-. Però el canvi de característiques també farà que el vehicle sigui més car. La UTE d’Urbaser i Arca del Maresme és qui hauria d’adquirir nous camions durant el termini de temps en què dura el contracte, renovant la flota, però és evident que aquest canvi que li suposarà haver d’invertir més diners no li farà cap gràcia. 

Un camió gran de les escombraries que pugui passar pels carrers de la ciutat, que reculli orgànica i rebuig amb grua, tingui compactadora i sigui estanc perquè no regalimi pot tenir un cost aproximat d’uns 200 mil euros. Avui en dia hi ha solucions ecològiques implantades també en aquests vehicles.

Mala peça al teler aquesta modificació dels contenidors semisoterrats -que al final suposarà un sobrecost per les arques públiques d’un sistema de recollida selectiva que s’eleva ja a més d’1,5 milions d’euros anuals-, el concurs dels contenidors mal dissenyat que l’empresa de recollida podrà aprofitar i una mala gestió de l’àrea de medi ambient que propicia un servei més deficient. I una auditoria de recollida selectiva motivada arran de la mala praxis d’ajuntar totes les fraccions en un sol camió a l’Hotel Las Vegas i que va quedant en paper mullat.

Comparteix el contingut!

Go to Top