El Consell Comarcal reclama a la Generalitat que les dessaladores es puguin mancomunar entre sector públic i privat

  • El Maresme continua esperant la resposta de la Generalitat per utilitzar subvencions per estalviar costos en l'adquisició de dessaladores

Port de la Selva utilitza una dessaladora mòbil. (Foto: ACN)

2024-03-11T18:58:51+01:0011/03/2024|

El Consell Comarcal del Maresme (CCM) considera que la mesura de la Generalitat de permetre utilitzar aigua de dessaladores privades no ha calmat els ànims de la indústria hotelera per l’elevada inversió que requereixen. L’organisme segueix a l’espera d’una resposta per poder mancomunar la compra de les dessaladores entre els hotels i l’administració, una petició que va fer fa unes setmanes arran d’una trobada entre el sector turístic i representants comarcals i catalans. El conseller d’Acció Climàtica comarcal, Lluís Farrerons, valora positivament que s’autoritzi l’ús de dessaladores mòbils, però apunta que ara “s’ha de mirar la logística” perquè sigui viable.

La petició del Consell Comarcal és que l’aparell es pugui finançar a partir de les subvencions que dona la pròpia Generalitat al sector turístic per mesures de reducció del consum de l’aigua. “Si intentem facilitar les coses als hotels, no farem que cadascú tingui una petita dessaladora”,  ha explicat Farrerons a Ràdio Arenys, afegint que “falta suport econòmic de la Generalitat”. La línia d’ajudes públiques té una partida de 12,5 milions d’euros pel conjunt de Catalunya per iniciatives com els reguladors d’aixetes, però el Maresme vol que les bases també contemplin les dessaladores. De fet, Ports de la Generalitat subvencionarà la compra d’aquestes infraestructures als ports catalans, concretament a les confraries de pescadors i clubs nàutics que apostin per aquestes instal·lacions per obtenir aigua de fora de la xarxa pública.

Tot i que, idealment, l’aigua sobrant de les dessaladores privades es podria injectar a la xarxa pública, tal com plantejaven inicialment els hotelers de Lloret de Mar, Farrerons destaca la “falta d’agilitat” perquè aquestes connexions requereixen unes obres complicades i costoses, afirmant que ara “el sector necessita solucions ràpides”. Tanmateix, el conseller d’Acció Climàtica afirma que “en funció del volum d’inversions, s’hauria d’optar per un tipus de solució més estructural”, com pot ser invertir en la depuradora de Pineda per tal que l’aigua estigui en condicions per injectar-la a l’aqüífer de la Tordera. Precisament, aquesta obra està valorada en 12,5 milions d’euros, la mateixa quantitat que el paquet d’ajudes, que el CCM demana a la Generalitat. També els alcaldes de l’Alt Maresme reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que executi l’obra, ja que la immensa majoria d’aigua que arriba als municipis prové de l’aqüífer.

Multes per excés de consum d’aigua

El control del consum de l’aigua també és un dels focus que ara preocupen als municipis. El Consell Comarcal proposa que es modifiqui el decret per limitar de 200 a 100 litres el consum d’aigua per usuari i alhora omplir les piscines de les localitats que compleixin amb la normativa. Tot i així, les multes ja comencen a arribar. El conseller d’Acció Climàtica adverteix que “els ajuntaments que no puguin assumir els costos d’aquestes multes ho acabaran traslladant a tots els usuaris amb la pujada d’impostos a tota la població”, una mesura que fa que paguin justos per pecadors, com es diu popularment.

Però aplicar les multes que l’ACA imposi als ajuntaments únicament als grans consumidors resulta una tasca molt difícil, ja que “el Maresme no disposa de comptadors digitals per fer lectures mensuals de l’aigua, però es podria saber el consum dels usuaris amb la revisió de les factures”, una competència de l’empresa municipal de l’aigua, Gestaigua en el cas de Calella.

10 episodis de pluja com els del cap de setmana per acabar amb la sequera

La pluja de dissabte ha estat molt ben rebuda pels qui més pateixen la sequera. Tot i això, la crescuda fugaç dels rius poc afectarà als pantans.

Segons les darreres dades de l’ACA, les reserves de les conques internes han passat del 14,41% al 14,46%. Els embassaments necessiten molta més pluja per poder posar fi a l’alerta de la sequera: farien falta 10 episodis similars i generalitzats arreu de Catalunya.

Comparteix el contingut!

Go to Top