ALDI

La Plataforma qualifica de “patrimonicidi” el projecte constructiu damunt el jaciment del Roser

  • Estan esperant la resposta de la comissió tècnica del Col·legi d'Arquitectes a les al·legacions que van presentar.

  • El projecte constructiu i el provisional previ a les prospeccions són el mateix i no inclou la consideració de BCIL.

El mur de contenció que separa la zona d'obres i la carretera d'Hortsavinyà dividirà en dues parts la vil·la rústica del jaciment del Roser, "com si fos un ganivet", denuncia la Plataforma que també titla d'inadmissible la posició de les columnes.

Els treballs de les obres s'han iniciat construint un mur de contenció

2021-09-09T08:44:04+01:0009/09/2021|

El projecte que ha presentat Aldi Supermercados per la construcció de l’edifici del supermercat no esmenta la protecció de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que va atorgar el ple a les ruïnes que s’hi han trobat. La plataforma, que ha tingut accés al projecte, assegura que el document provisional -abans de destapar-se les restes romanes- i el definitiu són el mateix i consideren que “es destrueix simbòlicament el que pot representar aquest jaciment en la mesura que allò que visualitzarem des de peu de carrer serà un centre comercial”.

La Plataforma per la Dignificació de la Vil·la Romana de Calella també ha observat que el mur de contenció que estan realitzant al punt de nexe de la zona d’obres amb la carretera d’Hortsavinyà “actua com a ganivet” separant el jaciment -declarat BCIL– en dues parts, afectant-ne, d’aquesta manera, la seva integritat.

La Plataforma s’ha assessorat amb tècnics industrials, enginyers estructuralistes, arquitectes i aparelladors per presentar al·legacions al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Dissabte passat van exposar-les en un acte amb la participació de la doctora en filologia clàssica, Montserrat Nogueras, l’enginyer industrial Oscar Fruitós, l’arquitecte Jaume Font i el catedràtic de filosofia Joan Juhé, tots ells pertanyents al grup de veïns mobilitzats. Les al·legacions inclouen consideracions sobre la dignificació de les restes romanes i analitzen els plànols de l’arquitecte redactor del projecte Erik Solés, que és professor d’expressió gràfica arquitectònica de la Universitat Politècnica de Catalunya i que s’ha assessorat per un geòleg i un altre arquitecte especialitzat en estructures.

Nogueras, Fruitós, Font i Juhé en l’acte de dissabte passat a la Sala Mozart

La Plataforma assegura que el projecte definitiu d’obres era el mateix projecte provisional -abans que es fessin les prospeccions-, “vam entrar en xoc”, assegurava Juhé en la roda de premsa posterior a l’acte públic. Al seu entendre, no és un projecte conservacionista del patrimoni.

Les al·legacions que han formulat els tècnics de la plataforma parteixen de la base que no es consideri el projecte de construcció com a singular en el sentit que es troba “acorades al damunt d’un jaciment” que cal preservar. Consideren que s’hauria d’estudiar una nova distribució de les columnes per evitar que hi hagi tanta afectació sobre els murs i les edificacions romanes A més, asseguren que es poden buscar solucions constructives que permetin utilitzar bigues horitzontals que suportin més càrrega. Posen per exemple, l’actuació que s’està fent al Mercat de Sant Antoni de Barcelona.

Juhé: “Les columnes foradaran el jaciment com si fos un formatge gruyère. És inadmissible”. A part de la columna pròpiament dita, cada ancoratge afectarà un espai de 2 metres al voltant de cadascuna d’elles. Ha qualificat el projecte de “patrimonicidi”.

L’objectiu d’aquest escrit d’al·legacions és que la comissió tècnica del Col·legi d’Arquitectes reconsideri el vistiplau del projecte constructiu i obligui -creuen- a fer els canvis necessaris per adequar-lo a la normativa i a la conservació del patrimoni arqueològic. Han demanat mesures cautelars que permetin aturar les obres. Malgrat creure que hi podria haver recorregut jurídic, de moment descarten aquesta via. També estan avaluant la possibilitat de fer accions més contundents, per això tenen previst fer una concentració el dia 17 de setembre.

En l’escrit d’al·legacions també es critica l’accés que hi haurà per visitar les restes romanes. La Plataforma considera que “és minimalista”, ja que només hi passa una persona, només hi ha un sol accés amb escales i sense sortida d’emergència. Lamenten que el projecte no contempli cap mena de serveis a la planta del jaciment.

Lamenten que el promotor -i l’Ajuntament- vulguin córrer a iniciar les obres sense esperar l’informe de les arqueòlogues que han estat fent les prospeccions recentment. Les arqueòlogues de l’empresa Insitu tindran l’informe definitiu a principis d’octubre tot i que en van redactar un de parcial en el que descrivien la descoberta com a excepcional per l’estat de conservació. En uns dies, caldrà acabar d’excavar la zona de la carretera d’Hortsavinyà, un cop construït el mur de contenció, ja que anteriorment no es podia fer per evitar despreniments.

La Plataforma celebra que el Col·legi d’Arquitectes els hagi volgut rebre i està pendent de la resolució de la seva comissió tècnica. També han fet veure aquestes consideracions al Departament de Cultura de la Generalitat. Aldi Supermercados i Ajuntament, per la seva banda, no han volgut atendre’ls.

Comparteix el contingut!

Go to Top