L’Ajuntament marca una participació mínima del 10% als Pressupostos Participatius

  • La partida econòmica s’ha ampliat de nou fins als 125 mil euros

  • En els darrers anys, la participació en les votacions no ha arribat al 10%

La votació s'ha fet telemàtica els darrers anys

  • La tradicional urna que es movia d'ubicació perquè els ciutadans poguessin votar s'ha substituït per la votació telemàtica. L'any passat, també es van anar movent per diferents punts de la ciutat, situant-se, entre d'altres, al passeig.

2023-09-26T19:57:13+01:0026/09/2023|

Ja està oberta la convocatòria dels Pressupostos Participatius del 2023, però amb modificacions respecte els anys anteriors. L’Ajuntament ha establert una participació mínima del 10% en la fase de votació per tal que s’executi el projecte, si no s’hi arriba, quedaria suspès.

Poden votar totes les persones empadronades a la ciutat majors de 16 anys; això implicaria, a falta de les dades oficials de població que situen Calella per sobre dels 20 mil habitants, que es necessitarien entre 1.600 i 1.700 vots. És una xifra molt superior a la qual s’ha anat registrant els últims anys: el 2022 van votar 762 calellencs, mentre que el 2021 van votar 396 persones. L’any 2020, el primer que es va permetre el vot telemàtic per la pandèmia, es van comptabilitzar 1.533 vots. Tenint en compte la participació de les darreres convocatòries, el procediment hauria quedat suspès.

També s’estableix un altre límit: s’han de rebre un mínim de 4 propostes, en cas contrari, les votacions quedarien suspeses.

S’amplia la partida econòmica

Malgrat les condicions perquè s’executin els pressupostos participatius s’han endurit, també s’ha ampliat la partida econòmica que s’hi destina. Enguany arriba de nou als 125 mil euros, ampliant un 20% el pressupost.

L’any 2021, l’Ajuntament va decidir rebaixar-la a 100 mil euros; fins aquell moment també s’hi destinaven 125 mil euros. No era la primera modificació que es feia, ja que des de l’any 2013, quan es van posar en marxa els Pressupostos Participatius, ha variat en diverses ocasions. L’import màxim que s’hi ha arribat a destinar és de 180 mil euros, amb els qual es podien executar diversos projectes.

Obert el termini per presentar propostes

La convocatòria per presentar propostes ja està oberta. Tots els ciutadans empadronats a Calella poden proposar projectes d’inversió fins el 4 d’octubre. Les propostes han de tenir un valor econòmic d’entre 30 mil i 125 mil euros i una visió global de ciutat.

Una de les crítiques que es fa des de la ciutadania és que alguns projectes els hauria d’executar l’Ajuntament dins del pressupost municipal, com és l’arranjament de carrers per millorar l’accessibilitat que va guanyar l’any 2020, entenent que els participatius s’haurien de destinar a altres qüestions que no fossin prioritàries. L’any passat, va guanyar la proposta de construir un nou skatepark, però malgrat ja s’ha anunciat la seva ubicació, a l’antic Salicrú, encara no s’han començat les obres.

Qui vulgui presentar propostes ha d’entregar una instància, una memòria explicativa del projecte i la valoració econòmica estimada. Una comissió tècnica examinarà els projectes per avaluar si són viables i poden seguir en la fase de selecció; després són els membres del Consell Municipal de Convivència i Participació qui reduirà les propostes a 5, que són les que votarà la població.

L’Ajuntament avisa que, un cop es passi a la fase de votació, el projecte es considerarà de titularitat municipal i podrà modificar-lo: és el que va passar amb el parc inclusiu del passeig, que va multiplicar el seu preu dels 33 mil inicials a 180 mil després de la polèmica. Aquest canvi de les bases es va fer després de la polèmica amb els participatius i la bassa de la pedrera del Parc Dalmau.

Comparteix el contingut!

Go to Top