La campanya electoral dels directes i els “likes”

  • Actes en directe d'ERC i la CUP als seus locals socials calellencs
2021-02-12T21:48:03+01:00 12/02/2021|

Acabem la campanya electoral d’unes eleccions que per primera vegada s’han digitalitzat. Mai havíem viscut tanta informació política a través de les xarxes socials. Des de rodes de premsa fins a compareixences, debats i discursos. La campanya del futur l’ha propiciat la pandèmia. Els mítings presencials han deixat pas a directes a través de les xarxes socials i els aplaudiments es mesuren amb “likes”.

Fixant-nos a nivell local, el partit que ha utilitzat més les xarxes socials per difondre el seu programa electoral i demanar el vot ha estat la CUP. Twitter i Instagram han estat les escollides per publicitar els actes del partit, les activitats al Maresme i a Calella en concret. Núria Freixas, regidora i portaveu de la CUP a l’Ajuntament, també va de número 13 a les llistes al Parlament que encapçala Dolors Sabater. Van fer una roda de premsa en directe per xarxes socials des del local social dels cupaires a Calella parlant sobre el litoral maresmenc.

Per una banda, un dels partits que ha estat present a diari i gairebé en tot moment a través de les xarxes socials ha estat la CUP. L’assemblea local del partit ha compartit propostes del programa electoral i accions que es realitzaven a Calella, a la comarca i fins i tot a nivell nacional. El seu públic, majoritàriament jove, també és més present a les xarxes socials. Van fer una columna comparant la política amb el futbol.

Per altra banda, En Comú Podem també ha fet campanya a través de les xarxes socials, no amb tanta insistència com la CUP. En Comú Podem (a la nostra ciutat, Calella en Comú), té presència a les llistes al parlament amb en Josep Maria Juhé, regidor dels comuns a l’Ajuntament. En Comú Podem ha realitzat tres columnes d’opinió que s’han difós a través de les xarxes socials: per un costat sobre la inclusivitat, per altra banda sobre la crisi del model productiu i, per últim, sobre polítiques ambientals. La llista per Barcelona l’encapçala Jéssica Albiach. No han celebrat cap tipus d’acte a Calella.

Durant la campanya, l’Hospital de Calella ha estat un escenari recurrent en els actes amb presència de candidats a Calella. El PDeCAT i el PSC van presentar el seu programa de sanitat al davant de les instal·lacions de l’Hospital malgrat només hi van convidar el mitjà públic de la ciutat. El seu missatge, per tant, podria haver arribat més enllà si haguessin pensat en convidar la resta de mitjans de comunicació de la ciutat. 

Els resultats del PDeCAT a Calella seran analitzats amb lupa, ja que serà un examen per l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini -que també va a les llistes de Carme Chacón, presidenciable dels demòcrates-, per comprovar la seva capacitat d’atraure el públic de Junts -la coalició electoral amb la que es van presentar a les eleccions al 2017; i així analitzar quina quantiat de votants es traspassen a la nova formació de Junts per Catalunya.

Ciutadans també ha fet bandera de polítiques sanitàries oferint una roda de premsa a mitjans a peu del CAP de Calella. També va venir a parlar amb Càritas i sobre polítiques socials. Ciutadans, de la mà de Guillermo Gomis, portaveu municipal que també va a la llista per Barcelona ha fet una columna per demanar no tornar a viure quatre anys més de procés. El seu cap de cartell és Carlos Carrizosa.

El Partit Popular no ha fet campanya digital. De fet, el seu públic calellenc no està a les xarxes socials. El vicesecretari de Comunicació del partit a nivell nacional, Pablo Montesinos, va venir a Calella per anunciar el pla de xoc que havien presentat al Congrés dels Diputats per ajudar a recuperar el sector de l’hostaleria, tot i que no va prosperar. És l’únic acte de campanya que han fet els populars. El seu cap de llista és Alejandro Fernández.

Substituir els mítings presencials per actes telemàtics ha servit als partits polítics per aconseguir vots? Només es podrà saber un cop es coneguin els resultats. A priori, tot sembla indicar que com més presència han tingut els partits, més es poden donar a conèixer als seus possibles votants.

Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han fet una campanya minsa a les xarxes socials. En el cas d’ERC, van començar el cap de setmana passat amb una taula informativa on va aparèixer la pinedenca Mònica Palacín per parlar sobre educació i després la presentació del llibre de la candidata republicana Jenn Díaz sobre feminisme, també en directe per xarxes socials. La columna del partit era per demanar omplir les urnes de vots antifeixistes, independentistes i d’esquerres. ERC inclou el calellenc Josep Maria Terricabras tancant la llista de Girona. El seu cap de llista és el pinedenc Pere Aragonès. 

Per altra banda, Junts per Catalunya va organitzar un col·loqui per parlar del programa electoral. El partit també ha fet dues columnes d’opinió, una emplaçant a la gent a votar Junts per donar un “bany de realisme” al Govern espanyol i una altra destacant els seus valors. Els calellencs Francesc Xavier Ten i Glòria Freixa estan a les llistes del partit per Girona i Barcelona respectivament. El partit l’encapçala Carles Puigdemont, però qui opta a la presidència de la Generalitat és Laura Borràs.

La resta de partits no han tingut cap acte a la ciutat ni tampoc s’han dirigit explícitament als calellencs en els seus actes generals. Només Front Nacional va fer una intentona de dirigir-se als seus votants a la ciutat però no ho va arribar a organitzar.

X